torek, 21. september 2010

ČAROVNIKOV VAJENEC (2010)




Trenutno se v kinodvoranah po Sloveniji predvaja Disney-ev film v originalnem naslovu The sorcerer's apprentice s čudovito pravljično zasedbo: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Monice Bellucci, Alfred Molina ter Gregory Woo.


Zgodba govori o čarovniku Balthazarju (eden izmed treh zaupnih vajencev, najmočnejšega čarovnika Merlina), ki svoje celotno življenje posveti iskanju dečka, ki bo posedoval moč nekdanjega velikega čarovnika. Ko mu ga usoda pripelje tik pred nos, se Balthazar pripravi na naslednjo stopnjo (učenje in uporaba čarovnikovih spretnosti), ki bo vajenca Dave-a pripravila za velik dogodek, ko bo moral rešiti življenje oz. življenja.

Odlomek, kjer se Dave trudi uporabljati svoje čarovniške spretnosti v svojih prostorih opisuje nemški pesnik Johann Wolfgang von Goethe v svoji pesmi z naslovom Der Zauberlehrling (1797), kar pomeni "čarovnikov vajenec".
Pesem v originalu ter angleški različici najdete na tej strani. Pesem na kratko govori o trenutku, ki vajenca prisili, da počisti svoje prostore. In kaj se zgodi, če vajenec nima vseh vajeti pod kontrolo? No, to si lahko preberete v pesmi ali pa preprosto pogledate film in se ob sliki nasmejite. :)

Za konec pa še omenim čudovito pesem z naslovom Secret, ki jo izvajajo OneRepublic, Dave pa jo uprizori svoji deklici skupaj s izumom znanega znanstvenika Nicola Tesla - Teslov transformator.


Uživajte ob gledanju,

Natalkakotalka:)

Ni komentarjev: